Радна терапија

АНГАЖОВАЊЕ КОРИСНИКА У РАДИОНИЦАМА 

 

У установи су добро развијене радионице за радно ангажовање користика:

 1. Радна терапија (радионица за вез, ткање, плетење и кројење)
 2. Радионица за израду лугака и предмета од вуне (филцовање)
 3. Керамичка радионица
 4. Столарска радионица
 5. Економија

У радној терапији било ја ангажовано 25 корисника. Обука корисника спроводила се кроз следеће садржаје, у одређеним временским интервалима.

Упознавање са врстама материја и његова употреба:

 • Рад са текстилом
 • Рад са вуном

Садржај се одвијао у наменским радионицама:

 • Радионица за вез
 • Ткачка радионица
 • Плетачка и
 • Кројачка радионица

У радионици за израду ручних радова мотивисданост и пажња корисика је много боља јер је простор већи, имају кухињу, санитарни чвор, тако да корисници немају потребе да напуштају своја радна места и ефекат рада је много бољи. Сви корисници у овој радионици који су започели обуку, а нису је савладали у прошлој години, наставили су и током обе године, према своји преосталим способностима и могућностима рад за различитим материјалима.

 

Од завршених радова (столњака, крпа, палова, капа и др.) постављена је стална продајна изложба у просторијама Дома. У току године са израђеним ручним радовима учестововало се на изложбама у Београду, манифестација „Ја сам дете са ове планете“, Панчеву „Шарендан“, фарбање Ускршњих јаја и изложба ручних радова, манифестација „Важно је да вас неко подржава“ у Глогоњу.

У радионици за израду лутака, ангажован је 1 васпитач са групом од 10 корисника. У изради украсних предмета од тканине (мања и већа срца, беџеви) почели смо примену декупаж технике (израда кутија за накит, рамова за слике и др).

Керамичка радионица је веома занимљива и у њој се израђују украсни предмети од глине (огрлице, брошеви), чиније, вазе, шоље и свећњаци. Такође је добро прихваћена и израда предмета од вуне – филцовање, где се израђују торбе, накит, подметачи, футроле за наочаре и мобилне телефоне. Овере радионице воде стручни радници и у њија је ангажовано 20-так корисника.

У столарској радионици ангажовано је 10 до 15 корисника. Рад са корисницима организован је према њиховим способностима због специфичности посла и опасних машина и електричног алата.

Само пар корисника обуче је за рад са машинама и електричним апаратима, док остали обављају друге послове као што су шмирглање, фарбање, уговар-истовар материјала и готових производа, помоћ при склапању, чишћење машина и алата и одржавање радионице и њеног круга.

И ове године у столарској радионици израђиван је намештај за потребе Дома (клупе и љуљашке) и сараднике Дома, одржаван и поправљан намештај и вршене поправке везане за  столарију у Дому.

Економија коју поседује установа је веома специфична за радно ангажовање корисника. Установа има 80ха обрадиве земље на којој се узгајају житарице, поврће, пилићи и свиње.

Група од 15 корисника свакодневно одлази на економију и помаже у једноставним пословима (заливање, плевљење, храњење животиња).

Остали корисници који нису ангажовани у радионицама могу по жељи да обављају послове у трпезарији, пекари, кухињи, фризерском салону, дворишту, на одржавању хигијене простора у којима живе, курирским пословима и др. За то ангажовање добијају џепарац у зависности од броја сати проведених на послу. Ако дође до засићења једном врстом посла на предлог корисина вења се врста ангажовања.