Становање уз подршку

У оквиру процеса деинституционализације установа за смештај одраслих и старијих лица у којем учествује и наш Дом, од 2007.год. развијамо услугу  “Становање уз подршку”.

Куповину прве куће у селу у којој  тренутно живи  шест наших корисника, финансирала је почетком 2007.год. НВО “Пеопле ин неед” из Чешке Републике.

 

Настојали смо да одржимо,ширимо и унапређујемо ову услугу, па је кроз сарадњу са школом  “Милан Петровић ” из Новог Сада 2008. год. из Установе изашло јошседам наших корисника који живе у два изнајмљена стана у Новом Саду, а нама долазе у госте за време распуста и већих празника .

Градска управа града Панчева која нас је одувек подржавала и пратила наш рад 2010 .год.  и 2011. год. обезбедила је средства и финансирала изградњу и опремање две монтажне куће површине 52м² и 58м².

Реч је о кућама које задовољавају све стандарде за добар и квалитетан живот .На тај начин из установе је измештено још седам корисника.

2014 године Установа из сопствених средстава финансира адаптацију објекта на економији Дома у који измешта још четири корисника.

Исте године Европска Унија кроз пројекат у вредности од 130.000,00 еура финансира изградњу  две монтажне куће нето квадратуре од 54м² у којима живи осам корисника.

Учешће Дома у овом пројекту у износу од 23.000,0 еура  донирао је Покрајински секретаријат за финансије АП Војводине.

У оквиру пројекта који финансира ЕУ у периоду од јун 2014.-дец 2015. ангажовано је седам младих стручних радника  за рад са корисницима.

Активности су између осталог :одржавање личне хигијене, хигијене простора, пипреме оброка али и  подела радних задужења.

 Пружањем подршке једни другима   гради  се породична атмосфера која се види у свакој кући, а која је и највећи квалитет ове услуге.

Подршка им је  потребна око решавања међуљудских односа, комуникације међу  паровима и то  кроз разговор и учење толеранције,по принципу поштуј друге да би поштовали тебе,оно што не желиш себи не ради другима.

Постојање ових проблема је  разумљиво јер је већина већи део свог живота провела по Домовима.

Иако су у почетку постојале предрасуде у најближем окружењу а и шире, са усељењем корисника веома брзо су разбијене.Успостављени су добри комшијски односи тако да се обострано посећују, помажу, друже, обележавају рођендане и друге значајне датуме.