Донације и пројекти


Завршетак пројекта „Отворени загрљај“

Успешно реализован пројекат у Дому “Срце у јабуци”

У среду 09. децембра у свечаној сали Дома “Срце у јабуци” организован је пригодан  културно забавни програм  поводом обележавања успешне реализације пројекта “Повећање капацитета за самосталан  живот у заједници” у оквиру пројекта “Отворени загрљај” .

Након обараћања директора Дома Кисин Милана гостима се представио  инклузивни хор  “Звуци у јабуци”  и корисник Драгослав Новевски који је рецитацијом песме о становању уз подшку одушевио присутне . Гости су обишли кориснике који живе у кућама које су изграђене у оквиру пројекта.

Пројекат је финансиран од стране Европске уније у износу од 130.186,00 еура и Покрајинског секретаријата за финансије у износу 22.974,00 еура. У оквиру пројекта су изграђене две куће у које је у децембру 2014. године усељено осам корисника Дома.

Пројекат “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници” спроводио се од јуна 2014. године до децембра 2015. године. Корисници Дома пре самог усељења у нове куће су боравили  у кући “На пола пута”  која се налази у уоквиру Дома где су били припремани за самосталан живот.Учили су како да кувају, одржавају своју али и хигијену простора у којем живе. Поред радно окупационе терапије стручно особље је свакодневно радило са њима и припремало их да буду самостални.

Емисија Ово је Србија,25 минут


Дана 10.12.2015.г. успешно је завршен пројекат „Моја кућица, моја слободица“

Пројекат је финансиран од стране Покрајинског секретаријата за здравство,социјалну политику и демографију и  Дома „Срце у јабуци“. Циљ пројекта је оснаживање корисника за самосталан живот у заједници а који тренутно бораве у Дому . Свакодневни рад стручног особља на побољшању вештина кувања,одржавања личне хигијене и хигијене простора као и свакоднева окупационо радна терапија,учење основног коришћења компијутера као и једанодневни  излет дали су резултате тако да су сада корисници спремни за самосталан живот.

Moja kucica001


„Моја кућица,моја слободица“

03.08.2015. године потписан је уговор о додели новчаних средстава од стране Покрајинског секретаријата за здравство,социјалну политику и демографију,  Дому „Срце у јабуци“. Једнократна финансијска помоћ у износу од 800.000,00 рсд додељена је за финансирање трошкова пројекта „Моја кућица,моја слободица“ који траје четри месеца. Циљ пројекта је оснаживање корисника за самосталан живот у заједници а који тренутно бораве у Дому . Пројектом је планиран свакодневни рад стручног особља на побољшању вештина кувања,одржавања личне хигијене и хигијене простора.Планирана  је свакоднева окупационо радна терапија,учење основног коришћења компијутера као и једанодневни  излет.

POKRAJINA   SRB


Донација амбасаде Краљевине Норвешке

Дана 26.06.2015.године потписан је Уговор о донацији са представницима амбасаде Краљевине Норвешке.

Краљевина Норвешка подржава Дом на његовом путу деинституционализације кроз обезбеђивање бесповратних средстава у висини од 422.486,00 NOK односно 43.199,19 EUR. Средства ће бити искоришћена за изградњу три куће у селу Јабука. Дванаест корисника ће бити измештено из Дома у куће у којима ће користити услугу „Становање уз подршку“.

Изградња кућа ће бити започета по завршетку прибављања потребне документације о власништву над земљиштем.

Amb logo engelsk 2CE00 copy              SRB


III Отворена врата

Иако су врата Дома увек отворена за посете, постоји потреба за организовањем догађаја као што су “Отворена врата” да би ужа а и шира јавност била обавештена са активностима које се спроводе у Дому као и са плановима за будућност. 29.04.2015. У просторијама Дома “Срце у јабуци” одржана су трећа по реду “Отворена врата” која се организују у оквиру пројекта “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници” а у оквиру пројекта “Отворени загрљај”. Овом догађају су присуствовали представници установа из Алексинца, УГ “Друштво за развој креативности” ,Великог Поповца, Старе Моравице, НВО “Пеопле ин неед”, Старог Леца, Новог Бечеја, суграђани из Јабуке, Панчева, Београда, Ковачице и многи други.

Дружење је започето обраћањем координатора пројекта “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници” Васиљевић Нине присутним гостима при чему им је укратко пренесено оно најбитније о установи и процесу деинституционализације који се у Дому спроводи од 2007. год.

Пошто дела говоре више од речи,гости су прошетали кроз установу и обишли собе у којима су корисници смештени,амбуланту, вешерај,трпезарију и кухињу Дома, спортску салу и у оквиру ње теретану као и терен за кошарку и мали фудбал.Такође су обишли просторије “Дневног боравка” и “Предаха”. Столарку,грнчарску,луткарску и ткачку радионицу у оквиру којих се спроводи радно окупациона терапија корисника.Гости су обишли и објекте у којима се пружа услуга “Становање уз подршку” (5 кућа у Јабуци и 5 објеката који се реновирају) а затим су посетили Економију Дома где се налази адаптирани објекат у којем четири корисника користе услугу “Становање уз подршку” . Гости су упознати са свим сегментима рада на Економији Дома (узгој пилића и прасади,одржавању шест пластеника,воћарству…)у који су укључени и корисници кроз вид радно окупационе терапије.


Дому у Јабуци уручено 100 сетвених јединица кукуруза

01.04.2015.године наш Дом су посетили господин Александар Вулин,Министар за рад запошљавање,борачка и социјална питања и госпођа Снежана Бошковић Богосављевић Министарка пољопривреде.Том приликом Дому је донирано сто сетвених јединица кукуруза.


Иван Јевтовић донирао хиљаду еура нашем Дому

Линк ка ТВ Прва…>>>>>

Ivan Jevtovic


II Уручени кључеви од две новоизграђене куће у Јабуци

22.12.2014. Директор Дома Милан Кисин  свечано је  уручио кључеве од ове две новоизграђене куће корисницима услуге “Становање уз подршку”.

Ми смо ту због њих и зато се трудимо да им створимо услове за живот достојне  човека“  изјавио је директор Дома “Срце у јабуци” Милан Кисин.

Европска Унија кроз пројекат  “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници” у оквиру пројекта “Отворени загрљај” финансирала је  изградњу  две монтажне куће нето површине од 54м² .Куће испуњавају све стандарде.Имају грејање и клима уређај.Опремљене су свим потребним електичним уређајима и намештајем.Вредност пројекта је 153.160,00 еура од којих је  130.186,00  еура донирала ЕУ а  22.974,00  еура учешће Дома у пројекту донирао је  Покрајински секретаријат за финансије.

Чину  уручивања кључева били су позвани да присуствују представници свих установа социјлне заштите,носиоци пројеката који су подржани од стране ЕУ а у оквиру пројекта “Отворени загрљај”,локални и покрајински медији,представници министарстава и АП Војводине,покрајинског и републичког завода за социјалну заштиту,  суграђани из Јабуке,Пачева и околних места као и многи други.

Почетак » Донације и пројекти » Донације и пројекти
1.jpg
1.jpg
10.jpg
10.jpg
11.jpg
11.jpg
12.jpg
12.jpg
13.jpg
13.jpg
2.jpg
2.jpg
4.jpg
4.jpg
6.jpg
6.jpg
7.jpg
7.jpg
9.jpg
9.jpg
8.jpg
8.jpg
WP_002893.jpg
WP_002893.jpg
WP_002897.jpg
WP_002897.jpg
WP_002903.jpg
WP_002903.jpg
WP_002941.jpg
WP_002941.jpg


I Отворена врата

03.09.2014. одржана су прва “Отворена врата” у Дому “Срце у јабуци” а у оквиру пројекта “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници”.
Овом приликом је јавност упозната са подацима да је ЕУ финансирала горе поменути пројекат са 130.186,00 еура а да је учешће Дома 22.974,00 еура покрио Покрајински секретаријат за финансије као и поступком на који ће се пројекат реализовати. Присутни су упознати су са начином одабира корисника који ће живети у две новоизграђене куће а такодје  су имали прилику да обиђу плац на којима ће ускоро бити започета градња две монтажне куће нето површине 54 м².
Поред тога присутни су разговарали са корисницима и чули њихово мишљење о овој како они кажу “најбољој ствари која им се десила у животу”.У плану су да се организују још четри оваква догађаја у оквиру овог пројекта а следећи ће сигурно бити организован заједно са свечаном предајом кључева од новоизграђених кућа
корисницима који користе  услугу “Становање уз подршку”.

Вест на Радио Телевизији Србије може се погледати на овом линку. 


Соларни колектори

Да би обезбедили уштеду на рачунима за грејање, у Дому су инсталирани соларни колектори за грејање топле воде. Средства у висини од 3.170.000,0 динара обезбеђена су кроз донацију Покрајинског секреатаријата за енергетику и рударство, града Панчева и сопствених средстава. Коришћењем ових колектора у предходних четри месеца остварена је значајна уштеда.


SRB  srb41-2    Bez naslova

„Повећање капацитета за самосталан живот у заједници”

У оквиру процеса деинституционализације  установа за смештај одраслих и старијих лица ,од 17.06.2014. године у Дому се спроводи пројекат под називом “Повећање капацитета за самосталан живот у заједници”.Укупна вредност пројекта је 153.160,00 еура од којих је 130.186,00 еура донирала Европска унија а учешће Дома од 22.974,00 еура донирао је Покрајински секретаријат за финансије.Пројектат траје осамнаест месеци и за тај период је планирана изградња две куће у којима ће живети осам корисника као и свакодневни рад стучног особља са корисницима на обучавању за самосталан живот.