Radna terapija

ANGAŽOVANJE KORISNIKA U RADIONICAMA 

 

U ustanovi su dobro razvijene radionice za radno angažovanje koristika:

 1. Radna terapija (radionica za vez, tkanje, pletenje i krojenje)
 2. Radionica za izradu lugaka i predmeta od vune (filcovanje)
 3. Keramička radionica
 4. Stolarska radionica
 5. Ekonomija

U radnoj terapiji bilo ja angažovano 25 korisnika. Obuka korisnika sprovodila se kroz sledeće sadržaje, u određenim vremenskim intervalima.

Upoznavanje sa vrstama materija i njegova upotreba:

 • Rad sa tekstilom
 • Rad sa vunom

Sadržaj se odvijao u namenskim radionicama:

 • Radionica za vez
 • Tkačka radionica
 • Pletačka i
 • Krojačka radionica

U radionici za izradu ručnih radova motivisdanost i pažnja korisika je mnogo bolja jer je prostor veći, imaju kuhinju, sanitarni čvor, tako da korisnici nemaju potrebe da napuštaju svoja radna mesta i efekat rada je mnogo bolji. Svi korisnici u ovoj radionici koji su započeli obuku, a nisu je savladali u prošloj godini, nastavili su i tokom obe godine, prema svoji preostalim sposobnostima i mogućnostima rad za različitim materijalima.

 

Od završenih radova (stolnjaka, krpa, palova, kapa i dr.) postavljena je stalna prodajna izložba u prostorijama Doma. U toku godine sa izrađenim ručnim radovima učestovovalo se na izložbama u Beogradu, manifestacija „Ja sam dete sa ove planete“, Pančevu „Šarendan“, farbanje Uskršnjih jaja i izložba ručnih radova, manifestacija „Važno je da vas neko podržava“ u Glogonju.

U radionici za izradu lutaka, angažovan je 1 vaspitač sa grupom od 10 korisnika. U izradi ukrasnih predmeta od tkanine (manja i veća srca, bedževi) počeli smo primenu dekupaž tehnike (izrada kutija za nakit, ramova za slike i dr).

Keramička radionica je veoma zanimljiva i u njoj se izrađuju ukrasni predmeti od gline (ogrlice, broševi), činije, vaze, šolje i svećnjaci. Takođe je dobro prihvaćena i izrada predmeta od vune – filcovanje, gde se izrađuju torbe, nakit, podmetači, futrole za naočare i mobilne telefone. Overe radionice vode stručni radnici i u njija je angažovano 20-tak korisnika.

U stolarskoj radionici angažovano je 10 do 15 korisnika. Rad sa korisnicima organizovan je prema njihovim sposobnostima zbog specifičnosti posla i opasnih mašina i električnog alata.

Samo par korisnika obuče je za rad sa mašinama i električnim aparatima, dok ostali obavljaju druge poslove kao što su šmirglanje, farbanje, ugovar-istovar materijala i gotovih proizvoda, pomoć pri sklapanju, čišćenje mašina i alata i održavanje radionice i njenog kruga.

I ove godine u stolarskoj radionici izrađivan je nameštaj za potrebe Doma (klupe i ljuljaške) i saradnike Doma, održavan i popravljan nameštaj i vršene popravke vezane za  stolariju u Domu.

Ekonomija koju poseduje ustanova je veoma specifična za radno angažovanje korisnika. Ustanova ima 80ha obradive zemlje na kojoj se uzgajaju žitarice, povrće, pilići i svinje.

Grupa od 15 korisnika svakodnevno odlazi na ekonomiju i pomaže u jednostavnim poslovima (zalivanje, plevljenje, hranjenje životinja).

Ostali korisnici koji nisu angažovani u radionicama mogu po želji da obavljaju poslove u trpezariji, pekari, kuhinji, frizerskom salonu, dvorištu, na održavanju higijene prostora u kojima žive, kurirskim poslovima i dr. Za to angažovanje dobijaju džeparac u zavisnosti od broja sati provedenih na poslu. Ako dođe do zasićenja jednom vrstom posla na predlog korisina venja se vrsta angažovanja.